Megjelent a NAT vitaanyaga

Megjelent a NAT vitaanyaga

2012. feb. 7.

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) honlapján már olvasható az új Nemzeti alaptanterv (NAT) vitaanyaga. A dokumentum megismerése mellett lehetőség van a szövegtervezet véleményezésére, az észrevételek, javaslatok elküldésére.

A NAT a tervek szerint 2013. szeptember 1-jétől felmenő rendszerben, az 1., 5. és 9. évfolyamon tanulók számára lép életbe.

Az új NAT-ban szerepel többek köt az erkölcstan, a hazafias és a családi életre nevelés, kitér az önkéntességre, a környezettudatosságra, a pályaorientációra, a gazdasági és pénzügyi nevelésre. Korábbi hírek szerint egy hónapos vita után várhatóan márciusban tárgyalhatja a kormány az erről szóló előterjesztést.

A mostani tíz műveltségterület kiegészül a közműveltségi tartalmakkal és kitér a kerettanterv feladatára is, az eddigi alaptantervekben is meglévő kiemelt fejlesztési területek új, a társadalmi elvárások által megfogalmazott tartalmakkal bővülnek, illetve a meglévő tartalmak kiegészülnek.

Kaposi József, a NAT-bizottság elnöke az Indexnek azt mondta, hogy „március 2-ig lehet a véleményeket elküldeni, ezután készül el a végleges dokumentum, amely mögött már társadalmi konszenzus van”. Az Origónak viszont már azt is hozzátette: „a NAT alapján már készítik az új kerettanterveket, amelyek tantárgyra és évfolyamokra lebontva határozzák meg a követelményeket”.

A NAT szövegtervezete 2012. február 6. és március 2. között elérhető az OFI honlapján – a vitaanyag ITT OLVASHATÓ!

Néhány azonnali reakció a nol.hu oldalon ITT és az index.hu oldalon ITT olvasható!

2 hozzászólás

  1. Szaniszlóné Hargitai Eszter /

    Családi életre nevelés? Azt a családokra kellene bízni, csak a jelen körülmények, mint például a 2-3 munkahely, stressz, stb. nem engedik ezt. A szülőnek kellene beszélgetni, játszani, kikapcsolódni, kirándulni a gyerekeivel, ezzel “tanítva” őket a családi életre.

  2. Köszönjük, Eszti! Várjuk a további hozzászólásokat!

Szólj hozzá!