Tavaszváró szemezgető

Tavaszváró szemezgető

2013. ápr. 7.

Szemezgető című rovatunkban az oktatás háza táján zajló eseményekről szeretnénk időről időre ízelítőt adni. Most az elmúlt hetek terméséből válogattunk.

Módosultak a kerettantervek

A Magyar Közlöny 2013. március 29-i számában olvasható a kerettantervek kiadásának és jóváhagyásának rendjéről szóló 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet módosításáról szóló 23/2013. (III. 29.) EMMI rendelet. A módosítás részét képező új kerettantervek az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) honlapján keresztül ismerhetőek meg.

Szaktanácsadói névjegyzék: folyamatos a jelentkezés

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet a 2013. évtől a pedagógiai-szakmai szolgáltatásokról, a pedagógiai-szakmai szolgáltatásokat ellátó intézményekről és a pedagógiai-szakmai szolgáltatásokban való közreműködés feltételeiről szóló 48/2012. (XII. 12.) EMMI rendelet alapján szaktanácsadói névjegyzéket állít össze és megjelenteti honlapján.

A jelentkezést segíti az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet honlapján a http://szaktanacsadas.ofi.hu/ linken elérhető, elektronikusan kitölthető és nyomtatható adatlap.

A jelentkezés folyamatos.

Tematikus hírlevelek a kiemelt uniós projektekről

Már összesen kilenc tematikus hírlevélben tájékoztatja az Oktatási Hivatal Projektigazgatósága az általa gondozott kiemelt uniós projektek aktuális információiról és eseményeiről az érdeklődő szakembereket.

A köznevelési intézmények, szakmai és egyéb érintett szervezetek képviselői, a szakértők és pedagógusok a rendszeresen jelentkező elektronikus hírlevelekből ITT szerezhetnek további információt.

Óvodai férőhelyek – lesz elég?

2014-től hároméves kortól lesz kötelező az óvoda. Ugyanakkor közismert gond, hogy nincs elegendő óvodai férőhely. Vajon lesz elég hely, vagy megint jön a jól ismert megoldás, és az óvodáztatás alóli felmentésekkel majd úgyis elszabotálódik a törvény. Az biztos, hogy az új rendelkezést illetően meglehetősen megosztott a szakma és a szülők egy része is. A cikk folytatása ITT OLVASHATÓ!

Törvényes lesz a szegregáció

A negyedik alkotmánymódosítással kapcsolatosan módosítanak egyes törvényeket, ezzel többek között az elkülönítés lehetőségét teremti meg a kormány.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium március 29-én jogszabálytervezetet nyújtott be a parlamentnek. Ez a hangzatos „egyes törvényeknek az alaptörvény negyedik módosításával összefüggő módosításáról” címet viseli. A tervezet hozzányúlna egyebek mellett az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi törvényhez is. Ez a törvény mondja ki a diszkrimináció és az egyenlő bánásmód megsértésének tilalmát, vagyis az alapja a szegregációellenességnek, amely a rendszerváltás óta alapértéknek számít Magyarországon.

Ha érdekel a folytatás, katt ide!

Integráció vagy nívócsoportos oktatás?

Lehet arról vitatkozni, melyik a fontosabb. De szerintem mindkettőnek helye lenne egy jó oktatásban. L. Ritók Nóra írása itt olvasható!

Hajós András: “A tanár fontosabb ember, mint a miniszterelnök”

Mitől jó egy iskola? Mi a tanárok felelőssége? Mekkora szabadság jár a diákoknak? Mire jó a diákönkormányzat? Sok felnőtt véleményét hallottuk mér ezekről a kérdésekről, ám most a középiskolások válaszolnak egy pályázat keretében. A LájkSuliban a Facebookon kell megálmodniuk a tökéletes iskolát. További részletek ITT!

A gyakorlatban tesztelik a tanfelügyeletet

A napokban befejeződött a tesztelésben részt vevő szakértők képzése, és ha minden a tervek szerint alakul, ősztől startol a pedagógusok munkájának vizsgálata és értékelése. Ennek célja, hogy a kiemelkedő és a fejlesztendő területekre irányítsák a figyelmet, elősegítve ezzel a színvonalas nevelést. A teljes cikk itt olvasható!

Állott, furcsa ízű ételeket kapnak a diákok a menzán

Szinte minden vizsgált menzán talált kifogásolnivalót a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) – írja a Hír24 a Magyar Nemzet csütörtöki számára hivatkozva. További infóért katt ide!

Szólj hozzá!