Államilag irányított tankönyvpiac?

Államilag irányított tankönyvpiac?

2013. okt. 13.

Egységes elveken és követelményeken alapuló tankönyvellátó rendszer kialakítására kérte fel a kormány Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét. A Kormány 1662/2013. (IX. 20.) Korm. határozata a köznevelési rendszer minőségi állami tankönyvekkel való ellátását célzó kormányzati intézkedésről a Magyar Közlöny 153. számában jelent meg.

Ebben szükségesnek nevezik a tankönyvellátás színvonalának emelését a nemzeti köznevelés hatékonysága szempontjából. A kormányhatározat értelmében a magas minőségű tankönyvellátáshoz egységes elveken és követelményeken alapuló állami irányítású rendszert kell kidolgozni, amely kiterjed a tankönyvfejlesztésre és -előállításra is.

A feladattal Balog Zoltánt bízták meg, akinek a megoldás érdekében meg kell vizsgálnia a tankönyvfejlesztés és -előállítás jelenlegi feltételeit, továbbá a fejlesztési lehetőségeket és a rendelkezésre álló állami erőforrásokat. A miniszternek emellett javaslatot kell tennie, miként segítené a következő tanévig az oktatást javító új, állami fejlesztésű kísérleti tankönyvek és az ezekhez kapcsolódó digitális tananyagok elkészítését, kipróbálását és nyilvántartásba vételét.

Balog Zoltánnak szeptember 30-ig kellett a kormány elé terjesztenie javaslatait (10 nap alatt).

Az ezt követő napokban aztán felpörögtek az események:

  • Eladta a Sanoma a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadót és a különféle képzéseket szervező Perfektet is működtető NTK Oktatási Holdingot. Vagyis a legnagyobb piaci részesedéssel rendelkező tankönyvkiadó vállalat tulajdonosa bedobta a törülközőt… A témával kapcsolatos részletek ITT és ITT olvashatók!
  • Aztán október elején az NFÜ honlapján egy 2,6 milliárd forintos tankönyvpályázatot írtak ki. Mivel a pályázatra piaci cég nem pályázhat, csupán állami, ezzel ellehetetlenülnek  a piaci szereplők – ez a pályázat lehet az államosítás kezdete. További részletek ITT!

A fejlemények összecsengenek Radó Péter közelmúltban (Oktpolcafé, október 6.) megjelent írásával:

“A tankönyvpiac felszámolása tehát rettentő mértékben minőségellenes. Ehhez képest már csak hab a tortán, hogy egyúttal mérhetetlenül drága is, mert az állam eddig nem költött pénzt tankönyvfejlesztésre, ráadásul a verseny kiküszöbölése elképesztő pazarláshoz, tehát költség- és árnövekedéshez vezet. Ha pedig mindezt a mi államunk műveli, elkerülhetetlen lesz a tankönyvkiadás korrumpálódása is.” A cikk folytatása ITT található!

Rövidesen minderről többet fogunk tudni, de mostanra tudni lehet: jön az egyentankönyv is…

egyforma - beleférünk-e

Szólj hozzá!