Októberi szemezgető

Októberi szemezgető

2013. okt. 8.

Szemezgető című rovatunkban az oktatás háza táján zajló eseményekről szeretnénk időről időre ízelítőt adni. Friss híreinkhez jó “szemezgetést” kíván a TINTA!

Minden iskolában kötelező lesz az úszásoktatás

Kormányzati döntés alapján mintegy harminc tankerületben épül a jövőben új uszoda – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkársága. További részletek ITT!

Búcsú a tankönyvpiactól

“Amíg az iskolák teljes államosítása egyetlen törvényhozási aktussal, a 2011 karácsonyán a nemzet fája alá helyezett köznevelési törvénnyel megtörtént, a tankönyvpiac második államosítása amolyan lopakodó módon halad előre. Első lépésként a kormány idény nyáron elfogadtatott egy törvénymódosítást, mely szerint a rendes eljáráson kívül a miniszter is tankönyvvé nyilváníthat valamit, s ha ez megtörténik, az iskolákban az adott tantárgy oktatása során kizárólag ezt a tankönyvet lehet használni.” A cikk folytatása az Oktpolcafén!

Fegyelmit kaptak a tanárok egy előadás miatt a szentesi gimnáziumban

Fegyelmit adott a szentesi Horváth Mihály Gimnázium igazgatója, Tóth Tamás József azoknak a tanároknak, aki a drámatagozat diákjainak előadásait rendezték. Az etika szakos igazgató iskolai belügynek tekinti az ügyet. Tovább részletek ITT!

Regionális napok a pedagógus-továbbképzés szolgálatában

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) „Pedagógusképzés támogatása (TÁMOP-3.1.5/12)” elnevezésű kiemelt uniós projektje nagy érdeklődés mellett tartja Regionális napjait. 2013 októberében és novemberében az ország hét pontján várják az érdeklődőket. Részletek ITT!

szuret

Átalakuló ECDL

1996-ban indult útjára finn ötlet alapján az ECDL, azaz European Computer Driving Licence, magyarul Európai Számítógép-használói Jogosítvány, amely azóta az Európai Unió által is támogatott, egységes európai számítógép-használói bizonyítvány lett. Október 15-től változások várhatóak. A folytatás a Sulinet honlapján olvasható!

Átcsoportosítható-e a heti 32 órás kötött munkaidő?

Van-e lehetőség a heti 32 órás munkaidő egyes hetek közti átcsoportosítására? Petróczi Gábor közoktatási szakértő honlapján megtudhatjuk a választ!

Tényleg meglódult a tanárok bére?

Tíz- és százezer forint közötti béremelést kapott szeptembertől 160 ezer általános és középiskolai tanár.  A béremelés átlagosan 34 százalékos. Ezt többször is kiszámolta a köznevelési államtitkárság. A Hír24 vendége volt Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke és Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

A gyakorlóiskolákat is bekebelezheti az állam

A gyakorlóiskolák is állami kézbe kerülhetnek, mert az egyetemek anyagi helyzete nem teszi lehetővé, hogy a dologi kiadásokat állják – hangzott el a Gyakorlóiskolák Iskolaszövetsége országos módszertani konferenciáján Szegeden. További részletek ITT!

szőlő3

Szólj hozzá!