Pedagógusminősítés és tanfelügyelet

Pedagógusminősítés és tanfelügyelet

2013. dec. 16.

Megjelent a pedagógusminősítési és a tanfelügyeleti rendszer általános tájékoztatója!

A köznevelés megújításának fontos eleme a tanfelügyelet – külső szakmai ellenőrzés – és a minősítési eljárások bevezetése – hangsúlyozta Dr. Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár a pedagógusok minősítési rendszeréről és a tanfelügyeletről tartott sajtótájékoztatón 2013. december 13-án, Budapesten. Az államtitkár elmondta, mindkét intézkedés a pedagógiai munka minőségét, a tanítás eredményességét, ezáltal a gyermekek, a családok, az ország javát szolgálja. Az államtitkár elmondta, mindkét intézkedés a pedagógiai munka minőségét, a tanítás eredményességét, ezáltal a gyermekek, a családok, az ország javát szolgálja.

A tanfelügyeleti rendszerről és a pedagógusok minősítéséről szóló első dokumentumokat a napokban hozták nyilvánosságra az Oktatási Hivatal honlapján.

Az emberi erőforrások minisztere által jóváhagyott két kiadvány azért jött létre, hogy segítse a pedagógusok, az intézményvezetők, valamint a minősítésben és az ellenőrzésben részt vevő szakértők munkáját. Jövőre több ezer próbaminősítés és próbaellenőrzés tapasztalatai alapján véglegesíti a két rendszert az Oktatási Hivatal.

A 2012/2013. év során az Oktatási Hivatal a TÁMOP-3.1.5/12 kiemelt uniós projekt keretében kidolgozta a pedagógusminősítés, a TÁMOP-3.1.8 kiemelt uniós projekt keretében pedig a pedagógiai-szakmai ellenőrzés eszközrendszerének alapjait.

Az Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez című kiadvány a 326/2013. (VIII. 30.) számú kormányrendelet gyakorlatba ültetését, a rendeletben foglaltak értelmezését és alkalmazását szolgálja.

Az Országos tanfelügyelet – Kézikönyv általános iskolák számára című összeállítás a 20/2012. (VIII. 31.) EMMI-rendeletnek megfelelően a pedagógiai-szakmai ellenőrzés általános iskolára kidolgozott standardjait tartalmazza.

A dokumentumok ITT tekinthetők meg!

Szólj hozzá!